piątek, 7 czerwca 2013

Ciecierzycznica

Na śniadanie zamiast jajecznicy :)


Składniki:
  • 120-150 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebulka dymka
  • odrobina oleju
  • sól pieprz
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych - opcjonalnie, bez nich też jest dobre
Białą część cebulki posiekać i dobrze podsmażyć, aż zacznie brązowieć. Ugotowaną ciecierzycę rozdrobnić w blenderze - tylko tyle, żeby niektóre ziarna wciąż zostały całe. Dodać ciecierzycę do cebulki i chwilę razem smażyć. Doprawić solą, pieprzem, zieloną częścią dymki i opcjonalnie płatkami drożdżowymi.

Koszt: ok. 1,50 zł

9 komentarzy:

  1. Cześć,
    Naparwde świetne przepisy z niektorych pewnie i ja skorzystam, a teraz zapraszam Cie na swojego świeżego bloga ;)! www.zastrzyk-endorfin.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj w ciecierzycowej akcji
    Pozdrawiam Cię serdecznie
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam i jeszcze raz mnia, smakowicie wyglada :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe. Nie miałem płatków drożdżowych, dodałem trochę pomidora. Cud.

    OdpowiedzUsuń
  5. O, ale fajny pomysł. Dzisiaj jadłam naleśniki z mąki ciecierzycy i jakoś tak dziwnie ich smak przypominal mi omlet... widze, ze nie tylko ja mam takie skojarzenia z jajkami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) O, a ja się przymierzam do właśnie omletu i tarty z tą mąką (zamiast masy jajecznej), a lada dzień na blogu farinata :)

      Usuń
  6. Wow, super pomysł - na pewno wykorzystam, jak tylko skończę dietę kopenhaską w wersji wegetariańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajny przepis, na pewno wypróbuję, bo jajka staram się omijać szerokim łukiem. Swoją drogą świetny blog, szkoda że dopiero dziś na niego trafiłam, od teraz jesteś moją kopalnią inspiracji! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...