poniedziałek, 17 czerwca 2013

Krem z zielonych szparagów


Składniki:
  • 400 g szparagów
  • 1 cebula dymka
  • 1 łyżka oleju
  • 500 ml bulionu
  • sól, pieprz
  • płatki migdałów do posypania









Dymkę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (szparagi same wiedzą, gdzie mają się złamać), pokroić na małe kawałki i dodać do cebuli. Zalać bulionem i gotować ok. 10 minut, zmiksować i doprawić do smaku. Posypać płatkami migdałów (można je najpierw podprażyć)

Nie stosuję zostawiania główek szparagów i dekorowania nimi zupy, bo nic na to nie poradzę, że szparagi mi się - za przeproszeniem - kojarzą (choć te zielone mniej...) i jednak preferuję zmiksować je w całości :D

Koszt (2-3 porcje): ok. 6 zł


Wegańska zupa latem!Organizator: miszmasz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...