- 400 g szparagów
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka oleju
- 500 ml bulionu
- sól, pieprz
- płatki migdałów do posypania
Dymkę posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce (szparagi same wiedzą, gdzie mają się złamać), pokroić na małe kawałki i dodać do cebuli. Zalać bulionem i gotować ok. 10 minut, zmiksować i doprawić do smaku. Posypać płatkami migdałów (można je najpierw podprażyć)
Nie stosuję zostawiania główek szparagów i dekorowania nimi zupy, bo nic na to nie poradzę, że szparagi mi się - za przeproszeniem - kojarzą (choć te zielone mniej...) i jednak preferuję zmiksować je w całości :D
Koszt (2-3 porcje): ok. 6 zł
Organizator: miszmasz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz