poniedziałek, 10 czerwca 2013

Duszona młoda kapusta z ziemniaczkami i koperkiem

Klasyk, wiosna na talerzu!


Składniki:
  • 1 młoda kapusta
  • 1-2 cebule dymki
  • pęczek koperku
  • 1-2 łyżki oleju
  • trochę wody
  • sól, pieprz
  • młode ziemniaki w ilości dowolnej
Cebulę wraz zieloną częścią pokroić drobno i smażyć przez kilka minut. Kapustę umyć, poszatkować i dodać razem z posiekanym koperkiem do cebuli (część koperku zostawić do posypania). Zalać niewielką ilością wody i dusić aż kapusta zmięknie, doprawić. Najlepiej smakuje z gotowanymi młodymi ziemniaczkami :).

Koszt 1 sporej porcji: ok. 3 zł

4 komentarze:

  1. Oj, zjadłabym taka :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ale smakowicie wygląda :)
    pozdrawiam i zapraszam :)
    pierwiasteksmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, teraz mi się zachciało takiego obiadu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Hannaa

    świetna inicjatywa, może być tanio!

    koperek i szczypiorek z młodej cebulki nie wymaga prawie gotowania!
    żeby zachować świeży smak kolejność proponuję taką:
    podsmażyć cebulki- białe części
    dodać kapustę - udusić z odrobiną wody pod przykryciem(jak jest naprawdę młoda trwa to naprawdę chwilę)
    dodać pokrojony szczypiorek (ja daję z całego dużego pęczka ) i koperek
    wrzucić sporą kulkę z łyżki mąki ugniecionej z łyżką masła- chwilę dusić aż mąka zagęści kapustę
    łyżka cukru (TAK!),sól i sporo kwasu mlekowego do smaku (ocet jabłkowy może być też)


    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...