Klasyk, wiosna na talerzu!
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1-2 cebule dymki
- pęczek koperku
- 1-2 łyżki oleju
- trochę wody
- sól, pieprz
- młode ziemniaki w ilości dowolnej
Cebulę wraz zieloną częścią pokroić drobno i smażyć przez kilka minut. Kapustę umyć, poszatkować i dodać razem z posiekanym koperkiem do cebuli (część koperku zostawić do posypania). Zalać niewielką ilością wody i dusić aż kapusta zmięknie, doprawić. Najlepiej smakuje z gotowanymi młodymi ziemniaczkami :).
Koszt 1 sporej porcji: ok. 3 zł
Oj, zjadłabym taka :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
mniam ale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
pierwiasteksmaku.blogspot.com
Oj, teraz mi się zachciało takiego obiadu...
OdpowiedzUsuńHannaa
OdpowiedzUsuńświetna inicjatywa, może być tanio!
koperek i szczypiorek z młodej cebulki nie wymaga prawie gotowania!
żeby zachować świeży smak kolejność proponuję taką:
podsmażyć cebulki- białe części
dodać kapustę - udusić z odrobiną wody pod przykryciem(jak jest naprawdę młoda trwa to naprawdę chwilę)
dodać pokrojony szczypiorek (ja daję z całego dużego pęczka ) i koperek
wrzucić sporą kulkę z łyżki mąki ugniecionej z łyżką masła- chwilę dusić aż mąka zagęści kapustę
łyżka cukru (TAK!),sól i sporo kwasu mlekowego do smaku (ocet jabłkowy może być też)