Składniki:
- 2 średnie cebule (użyłam dymki)
- trochę oleju
- 450 g młodych ziemniaków
- 1 pęczek botwinki
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- przyprawy: 1/2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki mieszanki curry, 4 łyżeczki kolendry, 1/2-1 łyżeczka chilli, sól, pieprz
Pokrojone ziemniaki i buraki z botwinki gotujemy na półtwardo (chyba, że buraki są bardzo małe, wtedy można dla nich ten krok pominąć). Podsmażamy posiekaną cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy do niej przyprawy, a po chwili posiekane liście i łodygi botwinki. Następnie dodajemy ziemniaki z burakami, zalewamy całość mlekiem kokosowym, i gotujemy co jakiś czas mieszając, na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną.
Koszt: ok. 15 zł (wynika głównie z mleka kokosowego, którego nie robiłam tym razem sama), 2-3 porcje
znalazłam Twojego bloga przypadkiem i przepadłam!:)siedzę, czytam przepisy i aż nie wiem co zrobić na obiad :) dodałam Twój blog do bloglovina- zapraszam też do siebie. pozdrowienia:)http://arienailandia.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę i dziękuję za komentarz :)
Usuń<3 Wspaniały przepis
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takim połączeniu. Ciekawy blog, pobuszuję trochę i może znajdę coś ciekawego dla siebie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://wiedzmawera.blogspot.com/