Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 160 g ryżu Arborio
- 100 g szparagów (tyle mi akurat zostało, dałabym więcej)
- kilka pieczarek
- 1 cebula dymka
- 50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
- ok. 500 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Dymkę posiekać w całości i podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i szparagi. Po kilku minutach wsypać ryż i podsmażać, dopóki nie wchłonie całego tłuszczu, następnie dolać wino i gotować aż odparuje. Stopniowo, porcjami dolewać bulion, i gotować często mieszając ok. 20 minut - aż ryż będzie al dente. Zużyłam na to ok. 500 ml bulionu. Doprawić i gotowe.
Koszt (2 porcje): ok. 7 zł
A nie myślałaś nigdy o współpracy z jakimś znanym blogerem np. z Emilem Peteckim z Ekaton.tv ? Myślę, że mogłabyś się w ten sposób naprawdę nieźle wypromować. ;-)
OdpowiedzUsuńNie szukam współpracy, chyba że ktoś sam się do mnie zgłasza, tego blogera nie znam i nie bardzo widzę na czym by mogło polegać promowanie :]
Usuńach szparagi <3
OdpowiedzUsuńprezentuje się świetnie, uwielbiam ryż w takich warzywnych wydaniach ;)