czwartek, 20 czerwca 2013

Risotto ze szparagami i pieczarkami


Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 160 g ryżu Arborio
  • 100 g szparagów (tyle mi akurat zostało, dałabym więcej)
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula dymka
  • 50 ml białego wina (u mnie półwytrawne)
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
Dymkę posiekać w całości i podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki i szparagi. Po kilku minutach wsypać ryż i podsmażać, dopóki nie wchłonie całego tłuszczu, następnie dolać wino i gotować aż odparuje. Stopniowo, porcjami dolewać bulion, i gotować często mieszając ok. 20 minut - aż ryż będzie al dente. Zużyłam na to ok. 500 ml bulionu. Doprawić i gotowe.

Koszt (2 porcje): ok. 7 zł

3 komentarze:

  1. A nie myślałaś nigdy o współpracy z jakimś znanym blogerem np. z Emilem Peteckim z Ekaton.tv ? Myślę, że mogłabyś się w ten sposób naprawdę nieźle wypromować. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie szukam współpracy, chyba że ktoś sam się do mnie zgłasza, tego blogera nie znam i nie bardzo widzę na czym by mogło polegać promowanie :]

      Usuń
  2. ach szparagi <3
    prezentuje się świetnie, uwielbiam ryż w takich warzywnych wydaniach ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...