niedziela, 30 grudnia 2012

Szpinakowa rolada z pieczarkami

Przepis na szpinakową roladę z łososiem od dłuższego czasu króluje w internecie i na imprezach. Nie było mi dane jej spróbować kiedy jeszcze jadłam mięso (btw nadal zaskakuję wielu ludzi informacją że ryba to też mięso...), postanowiłam zrobić wege wersję, a nic mi tak nie pasuje do szpinaku jak pieczarki.

Roladę robiłam kilka razy, tym razem wyszła mi wyjątkowo niefotogeniczna,
ale że mam szansę robić zdjęcia tylko w weekendy, wrzucam to foto.
Zapewniam, że da się ładniej i jej wygląd robił wrażenie :)
Składniki:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka (0 lub 1) - oddzielnie białka i żółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie 1-2 łyżki mąki
  • 200 - 300 g serka kanapkowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • 400 g pieczarek
  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny
  • gałka muszkatołowa, tymianek, sól, pieprz






Rozmrożony szpinak dokładnie odcisnąć, dodać do niego żółtka, posiekany czosnek, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Białka ubić na sztywno i powoli, po jednej łyżce, wmieszać w masę szpinakową. Za pierwszym razem dodałam asekuracyjnie 2 łyżki mąki, ale później robiłam bez niej i placek też dobrze wychodził. Masę dość cienko rozłożyć w kształt prostokąta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go dodatkowo posmarować olejem). Piec w 200 C ok. 15-20 minut - aż brzegi zaczną brązowieć, 
Cebulę i pieczarki drobno posiekać i podsmażyć na oleju do wyparowania wody. Żeby pieczarki nie ściemniały skropić je sokiem z cytryny lub octem. Dodać sól, pieprz, tymianek.
Wystudzony placek odwrócić na drugą stronę (pod spodem będzie brązowy), posmarować równomiernie serkiem, na niego wyłożyć pieczarki i dobrze je docisnąć. Roladę zwinąć wzdłuż krótszego brzegu, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Kroić bardzo ostrym nożem.

Koszt: ok. 15 zł, otrzymujemy ok. 20 kawałków. Nie jest to tanie danie (choć jest to o wiele tańsza wersja niż z wędzonym łososiem!), szczególnie w porównaniu z obiadami i śniadaniami za złotówkę, wędruje więc do kategorii na bogato.
Krążą mi po głowie pomysły na wersję wegańską (będzie tańsza od rybnej i wegatariańskiej), coś wykombinuję :)

10 komentarzy:

  1. Niefotogeniczna??? Jest piękna, aż jęknęłam jak to zobaczyłam, poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie ta rolada, nigdy nie jadłam czegoś takiego. Według mnie wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna rzecz, niebanalna no i szpinak <3!

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę właśnie, że co raz więcej takich rolad krąży w internecie:) wygląda faktycznie cudownie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadlam wersję "łososiową" parę ładnych lat temu, bardzo smaczna :) A Twoja wygląda naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję za tak miłe komentarze :) Rolada na dwóch wigiliach wygrała ze śledziem, a każdy kto jej próbuje chce przepis, także polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczarki, nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny przepis! godny wypróbowania i na pewno pysznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. hm.. serek kanapkowy nie jest wege.. i jajka też.. ale ponieważ zdjęcie jest bardzo apetyczne, zrobię dziś ową roladę w wersji 100 % wegańskiej ;) to szpinaku, zeby się kleiło dodam zmielonych płatków owsianych i siemienia lnianego a pieczarki zatopię w tofu ... ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Oczywiście że jajka nie są wege - jak napisałam na górze strony: "Na blogu znajdują się również przepisy wegetariańskie, z czasów kiedy i ja i blog byliśmy jeszcze wegetarianami"

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...