Bardzo lubię kaszę gryczaną, i tak jak inne kasze mogę ją jeść nawet samą, bez dodatków. Jednak najlepsze jest dla mnie jej klasyczne połączenie z pieczarkami.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 średnia cebula
- 250 g pieczarek
- 50 g soczewicy (u mnie akurat zielona i czarna)
- 1 łyżka oleju
- trochę natki pietruszki
- sól, pieprz
Kaszę gryczaną i soczewicę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki dokładnie umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić razem aż większość wody z pieczarek odparuje. Wymieszać z ugotowaną kaszą i soczewicą, doprawić, posypać natką.
Koszt: ok. 4 zł.
Z podanych składników otrzymałam 2 porcje (lub 3 jeśli nie jest to samodzielne danie tylko dodatek), co znowu daje obiad za ok. 2 zł.
Organizator: michalina
Genialne danie ratujące tyłek, gdy zarówno w lodówce, jak i w portfelu pustki :D Do tego połączenie kaszy gryczanej i soczewicy jest naprawdę zniewalające, ogromne KUDOS za ten przepis!
OdpowiedzUsuń