wtorek, 4 grudnia 2012

Kasza gryczana z pieczarkami i soczewicą

Bardzo lubię kaszę gryczaną, i tak jak inne kasze mogę ją jeść nawet samą, bez dodatków. Jednak najlepsze jest dla mnie jej klasyczne połączenie z pieczarkami. 


Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 średnia cebula
  • 250 g pieczarek
  • 50 g soczewicy (u mnie akurat zielona i czarna)
  • 1 łyżka oleju
  • trochę natki pietruszki
  • sól, pieprz





Kaszę gryczaną i soczewicę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Pieczarki dokładnie umyć, drobno pokroić i dodać do cebuli. Dusić razem aż większość wody z pieczarek odparuje. Wymieszać z ugotowaną kaszą i soczewicą, doprawić, posypać natką.

Koszt: ok. 4 zł.

Z podanych składników otrzymałam 2 porcje (lub 3 jeśli nie jest to samodzielne danie tylko dodatek), co znowu daje obiad za ok. 2 zł.


Studenckie GotowanieOrganizator: michalina

1 komentarz:

  1. Genialne danie ratujące tyłek, gdy zarówno w lodówce, jak i w portfelu pustki :D Do tego połączenie kaszy gryczanej i soczewicy jest naprawdę zniewalające, ogromne KUDOS za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...