sobota, 22 grudnia 2012

Kasza jaglana a la kutia - z makiem, daktylami i migdałami

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki zmielonego maku (ok.20 g)
  • 4-5 suszonych daktyli (ok.15 g)
  • 3 łyżki migdałów w płatkach (ok.15 g)
  • opcjonalnie coś do słodzenia, mi starczą daktyle








Kaszę jaglaną wypłukać i zalać szklanką wody, dodać mak (nie mam maszynki, kupuję już zmielony) i pokrojone daktyle. Gotować ok. 15-20 minut aż kasza wchłonie całą wodę, może się okazać, że trzeba trochę dolać. Kasza z dodatkiem maku gotowała się inaczej niż solo, więc wolałam ją mieszać w trakcie gotowania żeby się nie przypaliła. Migdały uprażyć na suchej patelni, część wymieszać z ugotowaną kaszą, część użyć do posypania. 

Koszt: niecałe 1,50 zł. Ilość porcji: jako śniadanie jedna naprawdę duża (znów się przeliczyłam i nie zjadłam na raz całej); jako deser 2-3.


Makowce, makowe, maczki, z makiem,...  W roli głównej - KASZA JAGLANA - edycja zimowa

3 komentarze:

  1. dodałabym odrobinkę miodu. Nie wierzę, że coś tak prostego, może dać taki efekt <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak kto lubi :) mi mak najbardziej smakuje w wersji mało słodkiej, ostatnio robiłam pierwszy raz w życiu kutię i również nie dodałam nic do słodzenia, dla mnie starczą suszone owoce :)

      Usuń
  2. Faktycznie trochę jak kutia :) Chyba sobie taką przygotuję jeszcze na któreś zimowe śniadanie...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...