niedziela, 16 grudnia 2012

Kasza jaglana z jabłkami i cynamonem

Kasza jaglana przyrządzona na różne sposoby jest obok owsianki moim ulubionym śniadaniem. Taka wersja szarlotkowa pasuje mi szczególnie zimą.

Składniki:
  • ok. 50 g kaszy jaglanej
  • woda
  • 1 średnie jabłko
  • cynamon
  • szczypta kakao
  • ewentualnie coś do słodzenia





Kaszę jaglaną wypłukać i zalać wodą w objętości 2,5 razy większej niż objętość kaszy (np. szklanka kaszy - 2,5 szklanki wody). Gotować, aż kasza wchłonie cały płyn, powinno to zająć 15-20 minut. W czasie gotowania nie mieszać. W oddzielnym garnuszku poddusić w minimalnej ilości wody obrane i drobno pokrojone jabłko, do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodać jabłko, doprawić cynamonem i wymieszać. Ja kaszy z owocami już nie dosładzam, wystarczy mi słodycz z owoców. Na koniec posypać szczyptą kakao.

Koszt: niecała złotówka, czyli tym razem mam śniadanie za 1 zł :)

 W roli głównej - KASZA JAGLANA - edycja zimowa Chrapka na jabłka!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...