wtorek, 11 grudnia 2012

Razowe pierogi łemkowskie - z ziemniakami i kiszoną kapustą

Pierogi łemkowskie jadłam kiedyś w karczmie w Cisnej, i teraz, kiedy wreszcie zaczyna mi wychodzić lepienie pierogów, postanowiłam je odtworzyć. Skorzystałam z przepisu z tej strony. Ciasto do pierogów zrobiłam ponownie razowe, ale tym razem użyłam mąki żytniej. Nie wiem, czy to kwestia przypadku czy rodzaju mąki, ale ciasto trudniej się wałkowało niż to z mąki pszennej i wymagało więcej mąki do podsypywania.

Składniki:

na ciasto:
  • 400 g mąki żytniej razowej
  • ok. 330 ml wrzątku
  • 2,5 łyzki oliwy
na farsz:
  • 250 g ziemniaków
  • 125 g kiszonej kapusty
  • 100 g półtłustego twarogu
  • 1/4 duzej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ziemniaki i kapustę ugotować oddzielnie (kapustę ok. 10 minut), odcedzić, ugnieść z twarogiem. Cebulę drobno posiekac i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Cebulę i czosnek wraz z olejem ze smażenia połączyć z masą z ziemniaków, doprawić do smaku. Z podanych skłądników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, podsypując w razie konieczności. Wykrawać kółka, umieścić na nich farsz, posmarować brzegi zimną wodą i zlepiać pierogi. Gotować krótko w osolonym wrzątku, dopóki pierogi nie wypłyną na wierzch.

Koszt: ok. 5 zł

Z podanych składników otrzymałam 40 pierogów, co dla mnie stanowi ok. 6-8 porcji, i daje obiad za niecałą złotówkę :).



 

4 komentarze:

  1. Nie spotkałam się jeszcze z takimi pierogami. Ciekawe to nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. znalazłam tutaj super pomysły na różne pierogi, dzięki i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny przepis zdrowe i tanie jedzenie !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...