Pierogi łemkowskie jadłam kiedyś w karczmie w Cisnej, i teraz, kiedy wreszcie zaczyna mi wychodzić lepienie pierogów, postanowiłam je odtworzyć. Skorzystałam z przepisu z tej strony. Ciasto do pierogów zrobiłam ponownie razowe, ale tym razem użyłam mąki żytniej. Nie wiem, czy to kwestia przypadku czy rodzaju mąki, ale ciasto trudniej się wałkowało niż to z mąki pszennej i wymagało więcej mąki do podsypywania.
na ciasto:
- 400 g mąki żytniej razowej
- ok. 330 ml wrzątku
- 2,5 łyzki oliwy
na farsz:
- 250 g ziemniaków
- 125 g kiszonej kapusty
- 100 g półtłustego twarogu
- 1/4 duzej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki i kapustę ugotować oddzielnie (kapustę ok. 10 minut), odcedzić, ugnieść z twarogiem. Cebulę drobno posiekac i zeszklić na oleju, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Cebulę i czosnek wraz z olejem ze smażenia połączyć z masą z ziemniaków, doprawić do smaku. Z podanych skłądników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, podsypując w razie konieczności. Wykrawać kółka, umieścić na nich farsz, posmarować brzegi zimną wodą i zlepiać pierogi. Gotować krótko w osolonym wrzątku, dopóki pierogi nie wypłyną na wierzch.
Koszt: ok. 5 zł
Z podanych składników otrzymałam 40 pierogów, co dla mnie stanowi ok. 6-8 porcji, i daje obiad za niecałą złotówkę :).
Nie spotkałam się jeszcze z takimi pierogami. Ciekawe to nadzienie.
OdpowiedzUsuńznalazłam tutaj super pomysły na różne pierogi, dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńSwietny przepis zdrowe i tanie jedzenie !
OdpowiedzUsuń