niedziela, 23 grudnia 2012

Pełnoziarniste paszteciki i pieczone pierogi z soczewicą

Przepis na te drożdżowe paszteciki pochodzi z Lawendowego Domu. Zrobiłam je w dwóch postaciach - pasztecików i pierogów. Większość mąki zastąpiłam mąką pełnoziarnistą. W farszu pominęłam dodatek jajka.


Składniki:

ciasto:
  • 250 mąki (50 g białej mąki, 200 g mąki razowej)
  • 1/2 opakowania drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 1/2 szklanki ciepłej wody*
  • 1/4 szklanki oleju*
farsz:
  • 100 g soczewicy czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
  • olej do smażenia (użyłam minimalnej ilości)
* ponieważ użyłam mąki pełnoziarnistej, która bardziej chłonie wodę, w czasie wyrabiania dodawałam na oko odrobinę oleju i wody, aż uzyskałam elastyczne ciasto, nie potrzebujące podsypywania w czasie wałkowania. 

W misce wymieszać suche składniki: mąkę, drożdże, sól, cukier. Oddzielnie wymieszać wodę i olej, następnie wlać je do suchych składników. Zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Soczewicę wypłukać i ugotować (rozgotować), odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, dodać do niej bardzo drobno startą marchewkę, podsmażać razem przez kilka minut. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy, posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, połączyć z soczewicą i dobrze wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka i formować pierogi (po raz pierwszy próbowałam zrobić falbanki i jestem pod wrażeniem, że mi wyszły :) pomógł mi ten filmik). W drugiej wersji rozwałkować ciasto na prostokąty, nałożyć po środku farsz, skleić brzegi i odkrawać paszteciki (u mnie przeróżnej wielkości :) ). Piec w 190 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, do zrumienienia. W wersji nie wegańskiej można przed pieczeniem posmarować je żółtkiem. 
Farsz wyszedł mi dość pikantny, z wyraźnie wyczuwalnym czosnkiem, na pewno sprawdzi się też jako pasta do pieczywa.

Koszt: ok. 4,50 zł. Z podanych proporcji otrzymałam 8 pasztecików i 10 pierogów.

Użyłam połowy podanego w oryginalnym przepisie ciasta, z drugiej połowy (czyli też z 250 g mąki) zrobiłam paszteciki z kapustą z grochem (wykorzystałam trochę ponad połowę podanej ilości), posypane czarnuszką. 
Koszt ok. 15 pasztecików: ok. 4 zł.










4 komentarze:

  1. Wyglądają cudownie apetycznie i na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie :) Chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne,zrobiłam dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykorzystam dzisiaj twój przepis na ciasto, bo zależało mi na pełnoziarnistym. ;-) Farsz zrobię z soczewicy i szpinaku, bo akurat to zostało mi w lodówce. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...