sobota, 15 grudnia 2012

Domowy golden syrup

Golden syrup występuje w kilku przepisach, które zamierzam niedługo wypróbować. Zamiast szukać go w sklepach postanowiłam spróbować zrobić go sama w domu. Po raz kolejny, i na pewno nie ostatni korzystam z przepisu z Moich Wypieków. Zmniejszyłam ilość składników o połowę, bo nie potrzebuję aż litra syropu, dodałam też więcej soku z cytryny.


Składniki:
  • 25 g wody (w trakcie gotowania dolałam trochę więcej) 
  • 100 g cukru
  • 300 g wrzątku
  • 500 g cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
100 cukru gotować w 25 g wody na średnim ogniu, aż cukier się skarmelizuje i nabierze złotego koloru (mi cała woda odparowała a cukier się zbrylił, więc dolałam trochę więcej wody, na oko). Po tym czasie zdjąć garnek z palnika, dodać wrzątek, pozostały cukier i sok z cytryny. Reakcja rzeczywiście jest prawie wybuchowa, a mieszanina ma bardzo wysoką temperaturę, więc należy być bardzo ostrożnym! Całość wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu, aż syrop nabierze pięknego ciemnego koloru i nieco zgęstnieje. Trzeba pamiętać, że po wystygnięciu będzie o wiele gęstszy, jeśli nie odpowiada nam jego konsystencja, wystarczy dodać gorącej wody lub cukru i ponownie zagotować. Wystudzony syrop przelać do słoika lub butelki i przechowywać w temperaturze pokojowej. Mój syrop wyszedł o konsystencji gęstego, płynnego miodu.

Koszt: niecałe 3 zł za pół litra syropu. Cena syropu znaleziona w necie to ok. 16 zł za niecałe 700 g.

Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. Super przepis! Długo szukałam jego odpowiednika, nieco tańszego przyznam szczerze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sprawa zwłaszcza,że ciężko dostać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do czego taki golden syrup się nadaje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go użyłam do marcepanu http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2012/12/domowy-marcepan.html, do trufelków http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/02/czekoladowe-trufelki-z-kaszy-jaglanej-i.html i nie pamiętam do czego jeszcze :) Właściwie można go stosować wszędzie gdzie jest potrzebne coś płynnego do słodzenia, np. zamiast miody czy syropu z agawy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...