Post jest częścią cyklu "To co ty jesz?", będzie stopniowo uzupełniany.
Nie jestem przywiązana do firm, porównuję ceny jednostkowe, i nie kupuję niczego jeśli mam wątpliwości co do jakości. Największy wybór jest chyba w Leclercu (w dziale warzywnym), ok jest też w Carrefourze (dział warzywny i z bakaliami przy produktach do pieczenia), słabiej jest w Tesco, Realu i Auchan. Roślin strączkowych można też szukać w dziale ze zdrową żywnością, część z nich jest ekologiczna. Niektóre sklepy mają w ofercie rośliny strączkowe pod marką własną, ale chwilowo zraziłam się do nich po fasoli czerwonej Tesco (po gotowaniu zupełnie biała i totalnie bez smaku).
Nie jestem przywiązana do firm, porównuję ceny jednostkowe, i nie kupuję niczego jeśli mam wątpliwości co do jakości. Największy wybór jest chyba w Leclercu (w dziale warzywnym), ok jest też w Carrefourze (dział warzywny i z bakaliami przy produktach do pieczenia), słabiej jest w Tesco, Realu i Auchan. Roślin strączkowych można też szukać w dziale ze zdrową żywnością, część z nich jest ekologiczna. Niektóre sklepy mają w ofercie rośliny strączkowe pod marką własną, ale chwilowo zraziłam się do nich po fasoli czerwonej Tesco (po gotowaniu zupełnie biała i totalnie bez smaku).
Co można zrobić z roślin strączkowych?
- proste danie np. w połączeniu z kaszą (kasza gryczana z pieczarkami i soczewicą), ryżem (czerwony ryż z kolorową fasolą), makaronem razowym (farfalle z pesto i ciecierzycą), które to połączenie zapewnia pełnowartościowe białko
- mniej lub bardziej złożone dania jednogarnkowe (ryż z warzywami, chili)
- dania tradycyjne np. kapusta z grochem, fasolka po bretońsku
- pasty na kanapki (hummus I, hummus II, hummus III, pasta z soczewicy z czarnuszką), które mogą być też sosem do makaronu (spaghetti z hummusem)
- zupy zwykłe i zupy kremy (krem z pomidorów, krem z żółtej papryki, krem z bobu i cukinii z miętą)
- farsz do pasztecików/pierogów/naleśników/gołąbków/tart (pierogi z soczewicą)
- kotlety
- pasztet
- sałatki i dodatki do obiadu (ciecierzyca ze szpinakiem)
- mleko roślinne (mleko sojowe)
- majonez (z fasoli, z soji)
- słodkie kremy (krem kakaowy)
- a nawet ciasto np. brownie z fasolą
- oraz wegańską "jajecznicę" (ciecierzycznica)
Widzę, że króluje u mnie ciecierzyca, postaram się umieszczać więcej przepisów z innymi roślinami strączkowymi.
Fasola biała drobna
Carrefour: 4,99 zł / 450 g
Przygotowanie wg opakowania: moczyć przez ok. 4-6 godzin, gotować ok. 1,5 godziny
Fasola biała różnych producentów dostępna jest w większości sklepów.
Cieciorka
Carrefour: 5,49 zł / 500 g; Leclerc
Auchan: 3,85 zł / 400 g
Przygotowanie wg opakowania: namoczyć w trzykrotnie większej ilości wody, pozostawić na ok. 12 godzin, gotować w tej samej wodzie przez ok. 45 minut.
Groch zielony
Carrefour: 2,99 zł / 500 g; Leclerc
Przygotowanie wg opakowania: nie wymaga moczenia; zalać wrzątkiem i pozostawić na 15-30 minut, odcedzić, gotować 30-45 minut
Soczewica zielona
Carrefour: 4,49 zł / 450 g
Przygotowanie wg opakowania: gotować ok. 30 minut w osolonej wodzie.
Wreszcie znalazlam miejsce gdzie moge znalezc przepisy. Ja nie jestem na tak drakonskiej diecie. Jem rowniez jaja oraz nabial. Mysle ze jest to idealne miejsce dla mnie.
OdpowiedzUsuńStrasznie fajny masz blog, od godziny przeglądam przepisy. Wreszcie ktoś trafił w moje gusta, proste przepisy bez składników, których nie mogę nigdzie dostać. Będę zaglądać częściej. :)
OdpowiedzUsuńDobra robota! Dodaję do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńAgata
Dzięki, to dopiero początek!
UsuńPrzyznam szczerze, że nigdy mnie nie interesowało za bardzo co weganie jadają ;) ale muszę popatrzeć co tam sobie przyrządzasz czasem smacznego ;p
OdpowiedzUsuń