sobota, 7 września 2013

Krem z bobu i cukinii z miętą

Zapewniam, że w rzeczywistości zupa jest zielona a nie szara. A prościej się już chyba nie da :).


Składniki:

  • 450 g już ugotowanego i obranego bobu
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • garść świeżej mięty
  • sól, pieprz








Pokrojoną dowolnie cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać bób. Gotować krótko (bób jest już ugotowany, cukinia nie potrzebuje długo), wrzucić garść mięty - albo i więcej. Zmiksować na krem i doprawić.

Koszt (5 porcji): ok. 13 zł



5 komentarzy:

  1. mam mieszane uczucia co do bobu, bo nawet go lubię, ale bardzo śmierdzi podczas gotowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robisz bulion sama, czy korzystasz z ekokostek? Przyznam, że czasem miałabym ochotę na taką czy podobną zupkę, ale nie chce mi się gotować bulionu. Trochę mi wstyd ;-)

    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulion robię częto sama http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/03/bulion-warzywny-i-domowa-kostka-warzywna.html
      Ale też nie zawsze mi się chce, albo decyduję się spontanicznie na zupę i nie mam go w zapasie, wtedy używam bulionu warzywnego w proszku. Nie mogę teraz znaleźć zdjecia tego konkretnego którego używam, a nie pamiętam firmy. Kupuję go w Leclercu albo w sklepach ze zdrową żywnością.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...