Składniki:
- 450 g już ugotowanego i obranego bobu
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 750 ml bulionu warzywnego
- garść świeżej mięty
- sól, pieprz
Pokrojoną dowolnie cebulę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Po kilku minutach zalać bulionem i dodać bób. Gotować krótko (bób jest już ugotowany, cukinia nie potrzebuje długo), wrzucić garść mięty - albo i więcej. Zmiksować na krem i doprawić.
Koszt (5 porcji): ok. 13 zł
mam mieszane uczucia co do bobu, bo nawet go lubię, ale bardzo śmierdzi podczas gotowania.
OdpowiedzUsuńano śmierdzi, już taki jego urok :)
Usuńale jest rewelacyjnie dobry potem :P
UsuńRobisz bulion sama, czy korzystasz z ekokostek? Przyznam, że czasem miałabym ochotę na taką czy podobną zupkę, ale nie chce mi się gotować bulionu. Trochę mi wstyd ;-)
OdpowiedzUsuńAgata
Bulion robię częto sama http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/03/bulion-warzywny-i-domowa-kostka-warzywna.html
UsuńAle też nie zawsze mi się chce, albo decyduję się spontanicznie na zupę i nie mam go w zapasie, wtedy używam bulionu warzywnego w proszku. Nie mogę teraz znaleźć zdjecia tego konkretnego którego używam, a nie pamiętam firmy. Kupuję go w Leclercu albo w sklepach ze zdrową żywnością.