niedziela, 28 lipca 2013

Zupa jarzynowa

Po wakacjach na polskim wybrzeżu, które raczej nie jest rajem kulinarnym dla wegan, miałam ochotę na solidną porcję warzyw, a taka zupa chodziła za mną od dawna. 



Składniki:
  • 3 młode marchewki
  • 3 młode pietruszki razem z nacią
  • 1 młody seler + kilka liści
  • biała część młodego pora
  • ok. 150 g kalafiora
  • ok. 150 g brokuła
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • suszony lubczyk
  • bulion warzywny lub woda ( można dodać z 2 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku) - tyle, żeby zakryć warzywa
Włoszczyznę umyć, obrać i dowolnie pokroić, gotować z przyprawami, posiekaną natką pietruszki i liśćmi selera aż trochę zmiękną (da się w nie wbić widelec, ale się nie rozpadają). Dodać wtedy umyty i podzielony na różyczki kalafior i brokuł. Od tego momentu gotować zupę już tylko kilka minut - lubię kiedy warzywa nie są rozgotowane i zostają chrupiące. Posypać świeżą natka pietruszki i opcjonalnie jeszcze doprawić.


Koszt (5 porcji): ok 6 zł

4 komentarze:

  1. ależ pysznie wygląda ten zielony misz-masz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, lubie takie szybkie i zdrowe zupki :) warzywka są mega, swietnie wyglądają :) zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak młodych, letnich warzyw, ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto, smacznie i zdrowo- wspaniale!
    Pozdrawiam. Lafemka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...