Hummus i inne pasty kanapkowe, a nawet kupne pasztety sojowe, sprawdzają się wg mnie też jako sos do makaronu.
Składniki (porcja dla bardzo głodnej osoby):
- 80 g spaghetti pełnoziarnistego
- 3 łyżki hummusu
- 1 pomidor
- garstka liści bazylii
- garstka pestek dyni
- ewentualnie sól (hummus jest już słony)
- pieprz
Spaghetti ugotować al dente. W tym czasie pokroić pomidora (jak zawsze nie chce mi się obierać) i oskubać trochę bazylii. Ugotowany makaron wymieszać z hummusem - jeśli jest zbyt gęsty dodać do niego trochę wody. Na makaronie ułożyć pomidora, bazylię, posypać pestkami dyni i pieprzem.
Koszt: ok. 3 zł
Wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jeść spaghetti właśnie z hummusem, moim zdaniem on dodaje takiego wyrazistego smaku.
http://zabiegowo.pl
Pycha :) Makarony w każdej postaci to mój faworyt :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
dariawkuchni.
uwielbiam makarin pod każdą postacią. ,móstwo węglowodanów - ale z czegoś energię trzeba brać prawda? super przepis - na pewno wypróbuje. u mnie dziś trening pUPA PUSH UP :)
OdpowiedzUsuńSpaghetti... Mniaaam, coś pięknego. Hummus fajnie podkręca smaczek potrawy!!
OdpowiedzUsuń