Tradycyjna ćwikła z chrzanem jest dla mnie niejadalna, ze względu na na ogół zbyt dużą ilość chrzanu. Tutaj jest on tylko lekko wyczuwalny - dla mnie w sam raz, fani mogą go dodać go więcej.
Składniki:
- 250 g upieczonych, obranych i startych buraków
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżeczki tartego chrzanu
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
- ew. woda z gotowania ciecierzycy
Ciecierzycę namoczyć na noc i ugotować w świeżej wodzie. Umyte buraki zawinąć w folię i piec w 180 C do miękkości, po wystudzeniu zetrzeć. Wszystkie składniki zmiksować, dolewając w razie potrzeby wodę z gotowania ciecierzycy do otrzymania konsystencji pasty.
Koszt: niecałe 3 zł.
Organizator: Aniko
Organizator: KasiaJ
Bardzo inspirujący blog!;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, obserwuje!
http://workformydreambody.blogspot.com/