poniedziałek, 29 lipca 2013

Ciecierzyca ze szpinakiem

Zmodyfikowany przepis z "Kuchni indyjskiej" Shehzad Husain. Klasyk: ciecierzyca ze szpinakiem. Do tego świeża kolendra - jak mogłam jej jeszcze rok temu nie lubić ? Tak samo jak natki pietruszki i bazylii? Jeszcze trochę i przekonam się do imbiru ;).


 Składniki:

  • 150 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 100 g szpinaku
  • 1 łyżka oleju (użyłam ryżowego)
  • po 1 łyżeczce: gorczycy, kuminu, sproszkowanej kolendry
  • 2 suszone papryczki chili
  • malutka szczypta imbiru (lub większa jak ktoś lubi)
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie sól
  • garść świeżej kolendry




Na rozgrzanym oleju podsmażyć przyprawy: gorczycę, kumin, kolendrę, imbir, posiekane papryczki. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć, dodać umyty i osączony szpinak. Po kilku minutach, kiedy szpinak już zmięknie, dodać do niego ugotowaną ciecierzycę, chwilę razem smażyć. Na koniec posolić (jeśli już używam soli to w śladowych ilościach), przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą posiekaną kolendrą.

Koszt (1 duża lub 2 małe porcje - w zależności od tego z czym jemy): ok. 4 zł 






3 komentarze:

  1. Musiałam wygooglować co to jest ciecierzyca ;-)
    Wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Nie wiedziałam, co zrobić na obiad, a akurat mam szpinak i ciecierzycę w puszce. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to świetnie się składa, mam nadzieję że będzie smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...