poniedziałek, 22 lipca 2013

Wegańskie gofry


Składniki:

gofry (2 sztuki o średnicy 16 cm)
  • 100 g mąki graham (drobno mielonej, kupowałam w dziale ze zdrową żywnością w Carrefourze)
  • 140 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
śmietana
  • schłodzona puszka mleka kokosowego - ja trzymam mleko kokosowe na stałe w lodówce, 
  • 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo
  • kilka garści malin
Składniki na gofry wymieszać ze sobą - oddzielnie suche, oddzielnie mokre, następnie dodać mokre do suchych i wymieszać trzepaczką. Gofrownicę posmarować odrobiną tłuszczu, np. pędzelkiem, wylać na nią połowę ciasta i smażyć - nie zwróciłam uwagi na czas, pewnie 1-2 minuty.

Patent na śmietanę kokosową przewija się przez większość wegańskich blogów, pierwszy raz widziałam go u Matki Weganki. Z puszki wyjmujemy tylko wierzchnią, stałą część mleka, ubijamy z cukrem pudrem. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna, wstawiamy jeszcze raz do lodówki - po 1-2 h śmietana będzie się trzymać nawet w misce odwróconej do góry nogami.

Na gofra wykładamy 1-2 łyżki śmietany, posypujemy malinami lub dowolnymi innymi owocami

Koszt jednego gofra: ok. 2-2,50 zł

Otworzyłam puszkę mleka kokosowego o pojemności 400 ml, ale do gofrów zużyłam tylko kilka łyżek śmietany, z reszty zrobiłam lody czekoladowe (2 porcje): dodałam kakao, pokruszoną czekoladę, cukier puder (dałabym syrop z agawy ale się skończył) i ekstrakt waniliowy, włożyłam do zamrażarki na 2,5 h. 


Użyłam mleka firmy Kier, stało w lodówce co najmniej miesiąc, stała część stanowiła jakieś 90% zawartości puszki.



8 komentarzy:

  1. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie zapoznał się Pan ani z tematyką bloga, ani nawet z jego tytułem. Jeśli Almette zacznie produkować serki które nie mają w składzie nabiału ani innych produktów odzwierzęcych, chętnie wezmę udział konkursie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pektyna to jest zelatyna pochodzenia zwierzecego?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, pektyny są pochodzenia roślinnego, innym roślinnym zagęszczaczem może być agar.

      Usuń
  4. Gdzie mozna kupic pektyne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie wiem, nigdy nie kupowałam, szukałabym w sklepach internetowych/allegro albo stacjonarnych ekologicznych. Pektyna chyba jest też w rzeczach typu żelfix? Też nigdy nie kupowałam, nie używam.

      Usuń
  5. Bardzo podoba mi się Pani blog, jednak mam złą wiadomość: mleko kokosowe Kier nie jest wegańskie. Wiem, wiem - ma super konsystencję. Lata temu też się nim zajadałam. Jednak skład mówi wszystko: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz polisorbat 60 - to składniki produkowane ze zwierzęcego tłuszczu:-(( Większość producentów mleka kokosowego dodaje te składniki, więc kupno prawdziwie wegańskiego mleka nie jest proste. Na wegańskie 100% trafiłam pół roku temu. Nie mam w tej chwili opakowania, więc jeśli będzie zainteresowanie- sprawdzę i dam znać. ALE WSZYSTKIE PANI PRZEPISY SĄ REWLACYJNE. POZDRAWIAM, Justyna.

    OdpowiedzUsuń
  6. O nie :( Obiła się kiedyś ta wiadomość o uszy, ale tyle razy widziałam to mleko na blogach wegańskich, i było zachwalane właśnie za konsystencję, że nie zgłębiłam tematu... Dziękuję za informację, cały czas się uczę na co zwracać uwagę przy składzie produktów.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...