wtorek, 22 stycznia 2013

Kakaowy krem z awokado i ciecierzycy


Coś podobnego do tego kremu, tylko z ciecierzycą zamiast kaszy jaglanej. W konsystencji zdecydowanie bardziej krem do smarowania niż budyń.

Składniki:

  • 70 g ugotowanej ciecierzycy (35 g przed gotowaniem) + woda z gotowania
  • 1/2 awokado
  • ok. 3 łyżek syropu z agawy
  • 1,5 łyżki kakao
Podane składniki zmiksować na gładką masę, w trakcie miksowania dodawać wodę z gotowania ciecierzycy (lub po prostu wodę), do uzyskania pożądanej konsystencji.

Koszt: 1,5 - 2 zł, kremu starczy na minimum 4 kanapki (z dużej bułki kornecken)


8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł :) Ten krem wygląda bardzo apetycznie. Jak nutella!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie bez ciecierzycy i jest pyszny, więc z tym zapewne nie może yć inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawostka! Cieciorka na słodko, tego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie spotkałam we Wrocławiu awokado tańszego w regularnej sprzedaży niż 6,5 zł nigdzie. Pomijam okazjonalne wyprzedaże typu przed jakimś długim wekeendem świątecznym, bo wtedy ewentualnie są po 5,50. Żałuję, bo wiem jakie jest ono zdrowe, ale niestety nie na moją kieszeń, gdyż do oszczędnych przepisów z nim w tej sytuacji nie można zaliczyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze zalezy jaka odmiana?Te wieksze rzeczywiscie sa drozsze, ja kupuje mniejsze, zdarzylo sie nawet upolowac za 1,50, a najczesciej za ok. 3 zl

      Usuń
  5. Szukaj w Lidlu, przeważnie za ok. 3 zł :) Kupowałam wielokrotnie.

    Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
  6. czy syrop z agawy mogę zastąpić miodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko to już nie będzie wersja wegańska. Ja miodu akurat nigdy nie lubiłam, i dla mnie za bardzo by tu płynął na smak

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...