niedziela, 20 stycznia 2013

Sałatka z ryżu, awokado, pomarańczy i fety

Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 awokado
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/4 opakowania sera typu feta
  • pieprz, bazylia







Ryż płuczemy i gotujemy na sypko: w objętości wody 2 razy większej niż ryż, z łyżką oleju, aż ryż wchłonie cały płyn; zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Połowę awokado obieramy i kroimy w kostkę,  mieszamy z sokiem z cytryny. Fetę kroimy również w kostkę, cząstki pomarańczy na mniejsze kawałki. Mieszamy ryż z awokado, fetą i pomarańczą, doprawiamy pieprzem i bazylią, ewentualnie solą (dla mnie feta jest tu wystarczającym źródłem soli).

Koszt: ok. 3 zł, 2 porcje
(awokado z Leclerca, duże, za 1,49 zł)



6 komentarzy:

  1. O, wygląda całkiem smacznie - jutro sobie taką przyrządzę ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka, może w końcu wykorzystam awokado do przygotowania czegoś innego niż pasta na chlebek:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna sałatka, może w końcu wykorzystam awokado do czegoś innego niż przygotowanie pasty na chlebek:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym sobie teraz taką sałateczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Avocado jest super, źródło zdrowych tłuszczy no i można je dodawać praktycznie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...