poniedziałek, 21 stycznia 2013

Prawie hummus z awokado


Składniki:
  • 70 g ugotowanej ciecierzycy (35 g przed ugotowaniem) + woda z gotowania
  • 1/2 awokado
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Ciecierzycę zalewamy na noc wodą, następnego dnia płuczemy i gotujemy do miękkości, zostawiamy wodę z gotowania (gotowałam akurat większość ilość do kilku dań, ugotowaną ciecierzycę można jakby co zamrozić). Po ostudzeniu miksujemy ją z awokado, olejem sezamowym, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Podczas miksowania dodajemy wodę z gotowania (lub po prostu wodę), do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.

Koszt: ok. 2 zł, pasty starczy na minimum 4 kanapki (z dużej bułki kornecken)


  Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. nie lubię aż takich kleistych potraw ale inne przepisy wypróbuję.Jak zawsze z miła chęcią powracam na twojego bloga i jak zawsze Zaapraszam na mojego bloga , gdzie znajdują się efekty mojej diety , walką z dietą i nie tylko :)
    oczywiscie blog między innymi o podróżach , mam nadzieje że wpadniesz na mojego bloga i będziesz mnie wspierać w mojej diecie .http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadlam humusu i musze to nadrobic;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też prawdziwego jeszcze nie jadłam ale i taka wersja mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...