piątek, 25 stycznia 2013

Pesto szpinakowe z wędzonym tofu

Kombinowałam z tego co było w lodówce. Wyszło pesto szpinakowe ze zdecydowanie dominującym połączeniem wędzonego tofu z czosnkiem. Dla mnie super, ale pewnie jeszcze poeksperymentuję z innymi proporcjami.

Składniki:
  • 50 g szpinaku
  • 35 g wędzonego tofu
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa










Szpinak umyć osuszyć i przebrać, zmiksować z pozostałymi składnikami. Oliwę dodajemy w trakcie miksowania, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Koszt: 3,50-4 zł; otrzymałam wypełniony z górką słoik po koncentracie (chyba biedronkowym), jak dla mnie 3-4 porcje. Szczyt oszczędności to może nie jest, ale nadal niedrogo. 


Domowy Wyrób

9 komentarzy:

  1. szpinak i wędzone tofu, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam dostępu do tofu, można je zamienić na coś nabiałowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj akurat głównie wędzone tofu w połączeniu z czosnkiem "robi" to pesto. Można dodać jkaiś aromatyczny ser, jak w oryginalnym niewege pesto, albo żeby uzyskać ten aromat z wędzenia wędzoną paprykę (kupuję na allegro w sklepie z przyprawami)

      Usuń
    2. Zakupów na allegro niestety nie mogę przeprowadzać. :/ A gdzie można kupić wędzone tofu? Nigdy w sklepach nawet zwykłego nie widziałam.

      Usuń
    3. Tofu jest w większości hipermarketów, na ogół w jakimś kącie w lodówkach z nabiałem. Na 100 % jest w Leclercu, w Carrefourze, chyba widziałam też w Tesco. Poza tym w sklepach np. azjatyckich, jeszcze nie kupowałam w takich miejscach, sama jestem na etapie uczenia się i poszukiwania :). Warto wejść też do małych osiedlowych sklepów, czasem zaskakują jakie nietypowe rzeczy można tam znaleźć

      Usuń
    4. Przeszukałam Stokrotkę i nigdzie się nie dopatrzyłam. Tesco i Lecler'ca w mieście nie mam, obadam kiedyś Carrefour, może jeszcze w Intermarche by się coś znalazło. Wielce jestem ciekawa, jak smakuje to osławione tofu. :)

      Usuń
  3. Zrobiłam 2 wersje:
    - szpinak, tofu wędzone, sól, pieprz, olej, orzechy nerkowca
    - i to samo tylko z orzechami makadamia
    PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...