niedziela, 11 sierpnia 2013

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki, z czarnuszką

Na bloga wrzucam przepisy z których jestem w różnym stopniu zadowolona, ale ta pasta na prawdę mi się udała i jestem nią wyjątkowo zachwycona :D


Składniki:

  • 1 średnia cebula (użyłam dymki)
  • 350 g ugotowanej/rozgotowanej czerwonej soczewicy (waga już po gotowaniu) 
  • 150 g marchewki
  • 2-3 łyżeczki czarnuszki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Cebulę dowolnie pokroić i zeszklić na oleju, dosypać do niej czarnuszkę, a po chwili startą marchewkę, smażyć razem kilka minut. Po wystudzeniu umieścić wszystkie składniki w blenderze i zmiksować - nie potrzebowałam już wody ani oleju do regulacji konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Koszt (otrzymałam pełną miskę o objętości 400 ml): ok. 2,50 zł 

16 komentarzy:

  1. mam wrażenie, że wszystko, do czego doda się czarnuszkę, staje się automatycznie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :-)

      Czarnuszka świetnie komponuje się w sałatkach – dodaje pikanterii (trochę jak pieprz), przy okazji będąc bardzo wartościowym składnikiem pokarmowym.
      http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/szpinak-czarnuszka-w-salatce/

      Usuń
  2. Musi być pyszna, zrobie sobie też taką, koniecznie z czarnuszką.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo podoba mi isę ten przepis :) kanapki z taką pastą muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię pastę marchewkową z czarnuszką, ale taką na orientalnie (m.in. z wiórkami i curry). Ten przepis koniecznie wypróbuję, właśnie ze wzlędu na czarnuszkę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, a właśnie sobie dziś pomyślałam, że do pasty marchewkowej pasowałby też kokos i curry :) Do wypróbowania :)

      Usuń
  5. no ok, a co z soczewicą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze - czyli zawartość patelni i ugotowaną soczewicę

      Usuń
  6. będę musiała spróbować... jeszcze po takim zachwalaniu to na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Agata -imienniczko ma : bede tu zagladac , bo tanio i wege nie jest łatwo żyć!

    Piękny talerz-taki retro :)))

    Zapraszam do polubienia mnie :
    https://www.facebook.com/pages/InRudzienkas-mind/

    OdpowiedzUsuń
  8. ale jak wyszło 2,50? chyba sama paczka soczewicy jest już droższa. spróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, chyba niejasno napisałam przepis :) 350 g już ugotowanej soczewicy - nie wiem ile to jest na sucho, ale wiem że większe strączki typu ciecierzyca po gotowaniu mniej więcej podwajają wagę. Założyłam że będzie to ok. 150-170 g suchej soczewicy, przy cenie 9-10 zł/kg to jest mniej niż 2 zł, pozostałe składniki to groszowe sprawy.

      Usuń
  9. Zrobiłam, dorzuciłam jeszcze kumin i ostrą mieloną paprykę, a potem jadłam ze słodko-kwasnymi chipsami, mmm:) Dziękuję za przepis i pozdrawiam, Jagna

    OdpowiedzUsuń
  10. IMHO powinnaś w przepisie napisać " 170 g suchej soczewicy" i "gotować przez ok. 20 minut" bo ja o mały włos katastrofy kulinarnej uniknąłem, czas gotowania jeszcze podają ale to że się jej robi 2 razy więcej to już tej informacji nie znalazłem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapisuje przepis i w wolnym czasie na pewno zrobię :) z czym polecasz jeść taka pastę?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...