czwartek, 8 sierpnia 2013

Gazpacho

Długo nie mogłam się przekonać do chłodników, ale w taką pogodę, jaka była dziś, jest świetnym rozwiązaniem na obiad.


Składniki:
  • 4 pomidory (650 g)
  • 1 obrany ogórek (230 g)
  • 1 czerwona papryka (300 g)
  • 1 średni ząbek czosnku
  • zielona część jednej cebuli dymki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, chili
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, wszystkie warzywa pokroić, umieścić w blenderze i zmiksować. Doprawić do smaku, dobrze schłodzić. Najlepiej podawać z grzankami, opcjonalnie można posypać zieleniną.

Koszt (3 porcje): ok. 6-7 zł


2 komentarze:

  1. pierwszy raz jadłam gaspacho w hiszpanii i bardzo mi smakowało - było przecudownie doprawione mimo że to była mała knajpka :) Może spróbuję osiągnąć taki efekt w domku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja niestety nie mam takiego porównania :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...