środa, 21 sierpnia 2013

Peperonata

Bazowałam na przepisie Olgi Smile, ale troszkę go zmieniłam (m.in. użyłam mniej oleju i dodałam cukier).


Składniki:

  • 4 papryki (użyłam czerwonej, zielonej, żółtej pomarańczowej, każda o wadze ok. 180 g)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oleju, kiedy się zeszkli dodać do niej posiekany czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Papryki pokroić w paseczki. Wymieszać ze sobą wszystkie warzywa, dodać ocet i cukier, odrobinę soli i pieprzu. Piec w ok. 200 C, dopóki papryka nie zmięknie. Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.

Koszt (2-3 porcje): ok. 6,50 zł


6 komentarzy:

  1. Hmm.. Wydaje się być dobre, ale co to jest, sałatka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można to potraktować jako sałatkę i zjeść solo albo do obiadu, mi bardzo pasuje do pęczaku, można tez zjeść z pieczywem, na kanapce

      Usuń
  2. Mój chłopak hoduje teraz 6 papryk thai chilli na oknie i myślę że ten przepis mu się spodoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkad przekonalam sie do papryki, peperonata jest na liscie moich ulubionych dan :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam ją w planach. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi sie Twoj blog. Widze ze mamy wspolne pasje. Zapraszam do mnie :))
    Weganskie przepisy, naturalne skladniki.. sa tez slodkosci i dania z calego swiata :)

    http://burstingflavors.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...