Składniki:
- 4 papryki (użyłam czerwonej, zielonej, żółtej pomarańczowej, każda o wadze ok. 180 g)
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oleju, kiedy się zeszkli dodać do niej posiekany czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Papryki pokroić w paseczki. Wymieszać ze sobą wszystkie warzywa, dodać ocet i cukier, odrobinę soli i pieprzu. Piec w ok. 200 C, dopóki papryka nie zmięknie. Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Koszt (2-3 porcje): ok. 6,50 zł
Hmm.. Wydaje się być dobre, ale co to jest, sałatka?
OdpowiedzUsuńTak, można to potraktować jako sałatkę i zjeść solo albo do obiadu, mi bardzo pasuje do pęczaku, można tez zjeść z pieczywem, na kanapce
UsuńMój chłopak hoduje teraz 6 papryk thai chilli na oknie i myślę że ten przepis mu się spodoba:)
OdpowiedzUsuńOdkad przekonalam sie do papryki, peperonata jest na liscie moich ulubionych dan :)
OdpowiedzUsuńTeż mam ją w planach. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji psiankowatej.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi sie Twoj blog. Widze ze mamy wspolne pasje. Zapraszam do mnie :))
OdpowiedzUsuńWeganskie przepisy, naturalne skladniki.. sa tez slodkosci i dania z calego swiata :)
http://burstingflavors.blogspot.co.uk/