środa, 7 sierpnia 2013

Panzanella


Panzanella, czyli prosta i szybka w wykonaniu włoska sałatka z pomidorów i chleba.

Składniki:

  • 1-2 pomidory
  • ok. 80 g chleba (użyłam tego)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
Chleb (przy okazji jest to opcja na jego recycling) pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku lub na patelni. Pomidory i cebulę dowolnie pokroić, wymieszać ze zrumienionym chlebem i pozostałymi składnikami. 
Sałatka z pozoru banalna, ale zaskakująco dobra.


Koszt (przepis z archiwum, chyba były to dwie porcje): ok. 3-4 zł.



Akcja Ogryzek - kreatywne wykorzystanie resztek!Organizator: lilithin

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...