Prosty sos, który sprawdzi się również do makaronu. Nie podaję dokładnych proporcji ziół, najlepiej dobrać je do siebie, ja sypię je dosłownie łyżkami :)
Składniki:
- 500 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano, tymianek, bazylia - w sumie kilka łyżek
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Co tu dużo mówić - składniki trzeba wymieszać :). Zioła dodaję zawsze w kolejności malejącej: oregano, tymianek, bazylia. Nie dodaję już czosnku, ponieważ zawsze do pizzy przygotowuję też sos czosnkowy. Opcjonalnie można dodać 2-3 posiekane ząbki.
Koszt: ok. 5 zł. Sosu starczyło na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm - na spód i dodatkowo na wierzch (używam go duuużo).
Fajny i prosty przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dodawać do takich sosików duuuużo ziół :)
OdpowiedzUsuńkurwa to jest kwasne ci zrobic zeby nie bylo
OdpowiedzUsuń"sól, pieprz, cukier - do smaku", czyli dodać więcej cukru (i proszę jednak bez takich wyrażeń...)
Usuńe nie mam oregano
OdpowiedzUsuń