sobota, 23 lutego 2013

Sos pomidorowy do pizzy

Prosty sos, który sprawdzi się również do makaronu. Nie podaję dokładnych proporcji ziół, najlepiej dobrać je do siebie, ja sypię je dosłownie łyżkami :)


Składniki:
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano, tymianek, bazylia - w sumie kilka łyżek
  • sól, pieprz, cukier - do smaku

Co tu dużo mówić - składniki trzeba wymieszać :). Zioła dodaję zawsze w kolejności malejącej: oregano, tymianek, bazylia. Nie dodaję już czosnku, ponieważ zawsze do pizzy przygotowuję też sos czosnkowy. Opcjonalnie można dodać 2-3 posiekane ząbki. 

Koszt: ok. 5 zł. Sosu starczyło na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm - na spód i dodatkowo na wierzch (używam go duuużo).


Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię dodawać do takich sosików duuuużo ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurwa to jest kwasne ci zrobic zeby nie bylo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "sól, pieprz, cukier - do smaku", czyli dodać więcej cukru (i proszę jednak bez takich wyrażeń...)

      Usuń
  3. e nie mam oregano

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...