poniedziałek, 25 lutego 2013

Sos czosnkowy do pizzy

Sos czosnkowy na bazie jogurtu, który zawsze robię do pizzy. Bez dodatku majonezu - nie używam. Jeśli chcę uzyskać bardziej gęstą konsystencję, np. jeśli sos mam służyć jako dip do warzyw, dodaję do niego serek śmietankowy. 


Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz - do smaku


Czosnek drobno posiekać, składniki wymieszać - gotowe!








Koszt: zależy od użytego jogurtu, ok. 1,5zł. Sosu starczyło do pizzy o średnicy 30 cm, i jeszcze trochę zostało.

7 komentarzy:

  1. Dokładnie taki sam sos często robię , tani , zdrowy no i smaczny :) Super pasuje do pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie i proszę o odpowiedź, dziękuję :-)

    Jak długo mogę przechowywać własnoręcznie zrobiony sos czosnkowy w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, nie wiem... Najpóźniej następnego dnia po zrobieniu zostawał zjedzony. Myślę, ze przez 2 dni powinien być ok, ale nie mam tu doświadczenia :)

      Usuń
  3. hmm jogurt naturalny? myślałam, że to wegański blog? :) lepiej użyć jogurtu sojowego :)

    L

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w lutym i ja i blog byliśmy jeszcze wegetariańscy :) to ostatni tak wpis jaki tu się pojawił, troszkę się opierdzielam ze zweganizowaniem tych starych przepisów :/

      Usuń
  4. Sos czosnkowy najlepiej smakuje kiedy dodamy kilka kropel soku z cytryny co do użycia jogurtu sojowego to przyznam się że to nowość którą zamierzam sprawdzić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis publikowałam jeszcze w czasach wegetariańskich i użyłam wtedy wtedy zwykłego jogurtu, ale najprostszy sposób na weganizację to rzeczywiście jogurt sojowy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...