Sos czosnkowy na bazie jogurtu, który zawsze robię do pizzy. Bez dodatku majonezu - nie używam. Jeśli chcę uzyskać bardziej gęstą konsystencję, np. jeśli sos mam służyć jako dip do warzyw, dodaję do niego serek śmietankowy.
Składniki:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz - do smaku
Czosnek drobno posiekać, składniki wymieszać - gotowe!
Koszt: zależy od użytego jogurtu, ok. 1,5zł. Sosu starczyło do pizzy o średnicy 30 cm, i jeszcze trochę zostało.
Dokładnie taki sam sos często robię , tani , zdrowy no i smaczny :) Super pasuje do pizzy :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie i proszę o odpowiedź, dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńJak długo mogę przechowywać własnoręcznie zrobiony sos czosnkowy w lodówce??
Ojej, nie wiem... Najpóźniej następnego dnia po zrobieniu zostawał zjedzony. Myślę, ze przez 2 dni powinien być ok, ale nie mam tu doświadczenia :)
Usuńhmm jogurt naturalny? myślałam, że to wegański blog? :) lepiej użyć jogurtu sojowego :)
OdpowiedzUsuńL
w lutym i ja i blog byliśmy jeszcze wegetariańscy :) to ostatni tak wpis jaki tu się pojawił, troszkę się opierdzielam ze zweganizowaniem tych starych przepisów :/
UsuńSos czosnkowy najlepiej smakuje kiedy dodamy kilka kropel soku z cytryny co do użycia jogurtu sojowego to przyznam się że to nowość którą zamierzam sprawdzić
OdpowiedzUsuńPrzepis publikowałam jeszcze w czasach wegetariańskich i użyłam wtedy wtedy zwykłego jogurtu, ale najprostszy sposób na weganizację to rzeczywiście jogurt sojowy
Usuń