Składniki:
ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 160 g mąki pszennej razowej
- ok. 220 ml ciepłej wody + kilka łyżek
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki ciepłej wody
- karmelizowana cebula z ok. 250-300 g cebuli
- sól, pieprz
Połączyć ze sobą dwa rodzaje mąki. Do ciepłej wody dodać oliwę, sól, cukier i połowę mąki. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto, dosypując do niego stopniowo pozostałą mąkę, ewentualnie dodając więcej wody jeśli ciasto tego wymaga. Przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie wyłożyć na blachę (użyłam blachy o wymiarach ok. 22x33cm) i obtoczyć w kilku łyżkach oliwy. Ciasto ponownie przykryć i odstawić. Po godzinie rozprowadzić je na blasze, polać oliwą i ciepłą wodą, zrobić palcami wgłębiania. Na wierzch wyłożyć karmelizowaną cebulę, doprawić. Ciasto jeszcze raz odstawić na godzinę, po czym piec w 240 C przez 12-15 minut (lub dłużej- zależy od piekarnika). Uwaga, bardzo łatwo przypalić cebulę na wierzchu, radzę często zaglądać do piekarnika :). Do zdjęcia znów zachował się skrawek ;).
Koszt: ok. 4-4,50 zł.
Organizator: Magdalena
pycha :) uwielbiam takie pieczywo
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuń