wtorek, 5 lutego 2013

Focaccia z tymiankiem


Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, przepis na ciasto pochodzi z tej strony. Nie lubię dodatków, które najczęściej pojawiają się na focacci (rozmaryn, oliwki, suszone pomidory), dodałam więc moje ulubione zioła. Powstała również druga wersja, o której później :)

Składniki:

ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody + kilka łyżek
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki ciepłej wody
  • tymianek (dużo)
  • oregano (trochę)
  • lubczyk (odrobina)
  • sól
Do ciepłej wody dodać oliwę, sól, cukier i połowę mąki. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody i dodać do ciasta. Wyrabiać ciasto, dosypując do niego stopniowo pozostałą mąkę, aż zacznie odchodzić od ręki (zacznie jest tu dobrym określeniem, ciasto różni się od tego na pizzę, jest bardziej klejące). Przykryć i odstawić na 15 minut, po tym czasie wyłożyć na blachę i obtoczyć w kilku łyżkach oliwy. Ciasto ponownie przykryć i odstawić. Po godzinie rozprowadzić je na blasze, polać oliwą i ciepłą wodą, zrobić palcami wgłębiania. Wierzch posypać dużą ilością tymianku, oregano, lubczykiem i solą. Ciasto jeszcze raz odstawić na godzinę, po czym piec w 240 C przez 12-15 minut - tak podaje oryginalny przepis, mój piekarnik nie jest taki szybki i trwało to zdecydowanie dłużej. Do pieczenia użyłam formy do pizzy o średnicy 30 cm. Niestety do zdjęcia uchował się tylko ten kawałek :).

Koszt: ok. 3,5 zł


 Wegański karnawałOrganizator: Magdalena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...