poniedziałek, 11 lutego 2013

Karmelizowana cebula

Składniki:

  • 1/2 kg czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego













Cebule kroimy w pióra, solimy i smażymy aż zmięknie. Dodajemy ocet balsamiczny i cukier, dusimy ok. 30-40 minut dopóki cebula nie ściemnieje. Co jakiś czas mieszamy, żeby cebula się nie przypaliła, w razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody.
Cebuli używam m.in. jako nadzienie do tart i do focacci.

Koszt: ok. 3 zł

3 komentarze:

  1. Uwielbiam karmelizowaną cebulę jako dodatek do sałatki z rukolą, kozim serem i burakiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy blog i smaczne przepisy oby tak dalej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo DZIĘKUJĘ za komentarz, będę się starać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...