- 1/2 kg czerwonej cebuli
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
Cebule kroimy w pióra, solimy i smażymy aż zmięknie. Dodajemy ocet balsamiczny i cukier, dusimy ok. 30-40 minut dopóki cebula nie ściemnieje. Co jakiś czas mieszamy, żeby cebula się nie przypaliła, w razie konieczności podlewamy niewielką ilością wody.
Cebuli używam m.in. jako nadzienie do tart i do focacci.
Koszt: ok. 3 zł
Uwielbiam karmelizowaną cebulę jako dodatek do sałatki z rukolą, kozim serem i burakiem...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog i smaczne przepisy oby tak dalej.
OdpowiedzUsuńBardzo DZIĘKUJĘ za komentarz, będę się starać :)
Usuń