Punktem wyjścia do stworzenia tych muffinów było zużycie musu owocowego. Mus zrobiłam jeszcze latem z nadmiaru owoców, których nie byłam w stanie przejeść. Jego główne składniki to brzoskwinie i morele, sposób wykonania jak przy musie z jabłek, na koniec owoce dodatkowo zmiksowałam.
Składniki:
- 600 g musu owocowego*
- 200 g mąki
- 200 g mąki razowej
- 150 g cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki kakao
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko** (od kur z wolnego wybiegu)
- 2 łyżeczki sody
* o tej porze roku można użyć mrożonych owoców albo musu z jabłek, ma mieć raczej płynną konsystencję
** jajko dodałam asekuracyjnie, sądzę że można je pominąć albo czymś zastąpić i muffiny też wyjdą
Wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę, oddzielnie wymieszać składniki mokre: owoce, jajko i olej. Składniki mokre dodać do suchych, dobrze wymieszać. Papilotki napełniać do 2/3 wysokości, piec w 180 C do suchego patyczka.
Koszt: zależy głównie od użytych owoców, ok. 8-15 zł; otrzymałam 16 muffinów.
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńgdzie można dostać mus owocowy ?
OdpowiedzUsuńhttp://perfektbin.blogspot.com/
Tak jak napisałam, miałam zawekowany jeszcze z lata. Wystarczy jakiekolwiek owoce udusić w niewielkiej ilosci wody i zmiksować.
Usuńbez obaw można dodać mleko sojowe zamiast jajek :-) ja tak robię i zawsze wychodzą. w zasadzie, nigdy nawet nie robiłam muffinów na jajkach. także bez obaw możesz jako z przepisu usunąć :-)
OdpowiedzUsuńa przepis ciekawy :-)