Składniki (2 porcje):
- 500 ml mleka sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego (lub więcej, ja mało słodzę)
- 2-4 łyżki mąki (ziemniaczana lub ziemniaczana + pszenna)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Większość mleka (300 - 400 ml) zagotować razem z cukrem i ekstraktem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z mąką, powoli dodać do gotującego się mleka, cały czas intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotować do zgęstnienia, trwa to dosłownie 1-2 minuty.
Jeśli użyjemy 4 łyżek mąki, otrzymamy bardzo gęsty budyń, który po pobycie w lodówce i wyłożeniu na talerz wygląda tak:
Nie jest to oczywiście propozycja podania :D
Trwał wyścig z czasem i światłem, a chciałam pokazać jego konsystencję. Jeśli wolimy rzadsze budynie, dodajemy 2 łyżki mąki.
Koszt: zależy głównie od użytego mleka sojowego - ja użyłam biedronkowego - ok. 1,5 zł / porcja.