poniedziałek, 23 września 2013

Ajvar

Po zrobieniu kilkunastu słoików sosu paprykowego, postanowiłam zrobić w tym roku też ajvar. Ajvar miałam okazję jeść na wakacjach w Chorwacji, raz kupiłam też słoiczek gotowego ajvaru w sklepie - ten kupny bardzo przypominał mi wspomniany wyżej sos. Skorzystałam z przepisu Jadłonomii, delikatnie go modyfikując.


Składniki:
  • 2 kg czerwonej papryki
  • ok.700-800 g bakłażana
  • 1 papryczka chili
  • kilka łyżek octu winnego (dałam ok. 6)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Upiec papryki i bakłażana w temperaturze ok. 180 C. Paprykę piekę w całości, łatwiej mi ją później obrać. Bakłażana pokroić dość grubo i posmarować oliwą. Warzywa są gotowe, kiedy skórka papryki zacznie się robić czarna. Upieczoną paprykę zamknąć w pojemniku lub wrzucić do foliowego woreczka, obrać po ostygnięciu. Zmiksować ze sobą wszystkie składniki - ja bakłażana wrzucałam stopniowo bo nie chciałam, żeby był za bardzo wyczuwalny, ale okazało się że te proporcje są dla mnie idealne. Podczas miksowania najlepiej często próbować ajvar i dobrać proporcje przypraw według swojego smaku.
Część ajvaru zawekowałam - cały czas mieszając doprowadziłam do wrzenia, gorący przełożyłam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam ok. 20 minut.

Koszt (ok. 4-5 duże słoiki po koncentracie): ok. 15 zł


3 komentarze:

  1. A gdzie Ty się podziewasz? Czekam z utęsknieniem na nowe przepisy :-)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po urlopach i przerwach wakacyjnych wróciłam do moich codziennych zajęć, których sobie też trochę dołożyłam, chwilowo nie mam nawet czasu na sprawdzanie poczty ale od przysżłego tygodnia już będzie nieco luźniej. Coś tam jest też w wersjach roboczych :) Na pewno niedługo wracam :)

      Usuń
  2. uwielbiam sos paprykowy :)
    wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale dzięki temu mamy szanse sie poznać :) mam nadzieję że się nie gniewasz
    u mnie ostatnie dni konkursu - zapraszam :) na dole posta jest link
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...