wtorek, 19 listopada 2013

Wegański majonez z tofu

Baaaaardzo zaległy wpis. 
Jest to mój drugi przepis na majonez, zdecydowanie bardziej "majonezowy" od wersji ze słonecznikiem. Składniki są wypadkową kilku przepisów widzianych kiedyś w necie, proporcje dobrałam do smaku.

Składniki:
  • 130 g tofu
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki łagodnej musztardy
  • sól

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Majonez wyszedł dość kwaśny - mi to pasowało, i dzięki temu posmak tofu był też mniej wyraźny. Jak zawsze, najlepiej składniki dodawać stopniowo i dobrać proporcje do siebie, aż uzyskamy pożądany smak i konsystencję.

Koszt: 4-5 zł (drożej niż kupny tradycyjny majonez)

9 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę zrobić wegański majonez! Przepis na pewno się przyda

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm jakby dodać tutaj jeszcze sól kala namak to już w ogóle super by był :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu na majonez, ten na pewno wypróbuję i dam znać jak mi poszło;) Ciekawe artykuły swoją drogą, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę wegański majonez! Genialne! Dzięki za ten wpis, przyda mi się z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Tak, fajnie, że tani, bo szczerze mówiąc połączenie wegańskiej diety ze studencką kieszenią nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. ;>

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...