wtorek, 21 maja 2013

Spaghetti z wegańską wersją pesto genovese


Nie jestem, a raczej nie byłam do tej pory fanką bazylii, jest to moja pierwsza próba zrobienia pesto na jej bazie, ale tą kombinacją jestem totalnie zachwycona!

Składniki (2 małe porcje lub 1 duża)
  • 1 szklanka liści bazylii (nieupchniętych, 1 krzaczek)
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 20 g (2 łyżki) orzeszków pinii - prezent od Badapak. Pierwszy raz miałam okazję skosztować, pycha!
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 4 oliwy/oleju
  • sól, pieprz - do smaku
  • 85 g spaghetti pełnoziarnistego na 1 porcję
Makaron ugotować al dente. 

Zgodnie ze sztuką, składniki na pesto powinno utrzeć się w moździerzu, z braku czasu użyłam jednak blendera. Orzeszki można najpierw podprażyć na suchej patelni, żeby bardziej wydobyć ich aromat. Nie mogę się przekonać do smaku oliwy z oliwek, użyłam więc neutralnego w smaku oleju ryżowego. A płatki drożdżowe to moja nowa miłość :D.

Makaron wymieszać z pesto, popieprzyć :), gotowe!

Koszt całego dania: 5-6 zł


10 komentarzy:

  1. bardzo lubię ;) możesz nim smarować np kurczaka też super sprawa i danie na szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jako wegetarianka (a właściwie już weganka, jeszcze nie ogłosiłam na blogu), kurczaka raczej smarować nie będę ;)

      Usuń
  2. super pesto! orzeszki pinii są niestety bardzo kosztowne, jeśli się ich nie dostaje ;) a skąd takie płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety są, ale wliczyłam je tutaj w koszty :) płatki kupiłam na allegro, nie wiem czy w jakimś sklepie stacjonarnym można je dostać

      Usuń
  3. Uwielbiam takie proste, szybkie dania. Pesto z bazylii jest pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczę, nie miałabym serca żeby ogołocić cały krzaczek bazylii :( zostanę przy pesto ze słoiczka ;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ze słoiczka to już pewnie niewegańskie (tak zakładam, w sumie nie czytałam nigdy składu)

      Usuń
    2. prawdziwe pesto to tylko bazylia oliwa przyprawy i orzeszki piniowe, wiadomo że w producenci ładują tone sera co i tak psuje smak pesto heh, ale czymś trzeba zapchać słoiczek :) Pyszny przepis na domowe pesto, na pewno wypróbuje. Wegańskie ze słoiczka bardzo smaczne jest firmy COSTA. Wygląda tak:
      https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJ0mEEm6mjgTBJ8blA2P3tPTB7RG6Y2k8tWR1DKT7TbeLH_hoV

      Usuń
    3. o, dobrze wiedzieć, dzięki za info :)

      Usuń
  5. W mojej okolicy nie mam skąd wziąć obecnie krzaka bazylii, ale za to odkryłam świetne pesto pietruszkowo-cukiniowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...