sobota, 30 marca 2013

Zakwas na żurek


Składniki:
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (ok. 130 g)
  • 500-600 ml przegotowanej, letniej wody
  • 1 duży ząbek czosnku polskiego
  • 3 małe listki laurowe
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kawałek skórki chleba upieczonego na zakwasie
Mąkę zalać wodą, dodać przyprawy, pokrojony ząbek czosnku i skórkę chleba, dobrze wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Zakwas trzeba codziennie mieszać. Mój zakwas trzeciego dnia zaczął nabierać charakterystycznego zapachu, jutro lub pojutrze będzie z niego żurek :).

Koszt: ok. 80 gr. 


Wegetariańska wielkanoc
Wegańska WielkanocOrganizator: KasiaJOrganizator: Aniko

3 komentarze:

  1. o, z racji tego, że moje kuchenne zdolności kuleją to będę tu często zaglądać ;)

    zapraszam do siebie:
    http://fitholik.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny zakwas na żurek :) Dzięki za wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurek na domowym zakwasie to najpyszniejszy żurek na świecie! Bez porównania z tymi sklepowymi, chemicznymi wymysłami. Moja babcia się ciągle nimi bulwersuje ;). Że taki żurek z torebki to nie żurek. To właśnie ona zaszczepiła we mnie pasję do gotowania, zdrowego i naturalnego. Czekam na kolejne przepisy :).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...