poniedziałek, 18 lutego 2013

Lubczykowe risotto z suszonymi grzybami


Składniki (2 niewielkie porcje):
  • 2-3 łyżki tłuszczu (u mnie oliwy)
  • 140 g ryżu Arborio
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1/2 średniej cebuli
  • 200 ml wrzątku
  • 50 ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
Grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić w nim na ok. 20 minut, po czym pokroić je w paseczki. Wodę przecedzić i odstawić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć razem z grzybami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilku minutach wsypać ryż i podsmażać dopóki nie wchłonie całego tłuszczu. Dolać wino i gotować, aż odparuje. Następnie dolać wodę z moczenia grzybów i szafran, a gdy ryż wchłonie wodę, dolewać stopniowo bulion porcjami po 100 ml. Gotować w ten sposób na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 20 minut (ryż powinien być al dente). Na koniec dodać lubczyk oraz sól i pieprz do smaku. 

Koszt: ok.15 zł (ląduje w kategorii na bogato), wynika głównie z ceny suszonych grzybów (jeśli nie mamy swoich) i szafranu (ja przywiozłam z Turcji, kupiony za śmiesznie niską kwotę w porównaniu z cenami w Polsce). 

Edit: Przepis znalazł się wśród wyróżnionych w konkursie walentynkowym kulinarni.pl, za co otrzymałam książkę "Jedz i chudnij" i fartucha, a nawet dwa :).

5 komentarzy:

  1. och, lubczyk.. afrodyzjak!
    pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie :) a przez ten lubczyk, to świetne danie na obiad/kolację z ukochanym ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem uzależniona od lubczyku :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam to proste, aromatyczne danie, pobudza ;d dodałam jeszcze tymianku świeżego przy łączeniu z pieczarkami tym razem zamiast suszonych grzybów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaje rozmaryn i szałwie , pycha polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...