niedziela, 10 lutego 2013

Czekoladowe muffiny z musu owocowego i mąki razowej

Punktem wyjścia do stworzenia tych muffinów było zużycie musu owocowego. Mus zrobiłam jeszcze latem z nadmiaru owoców, których nie byłam w stanie przejeść. Jego główne składniki to brzoskwinie i morele, sposób wykonania jak przy musie z jabłek, na koniec owoce dodatkowo zmiksowałam. 

Składniki:
  • 600 g musu owocowego*
  • 200 g mąki
  • 200 g mąki razowej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko** (od kur z wolnego wybiegu)
  • 2 łyżeczki sody
* o tej porze roku można użyć mrożonych owoców albo musu z jabłek, ma mieć raczej płynną konsystencję
** jajko dodałam asekuracyjnie, sądzę że można je pominąć albo czymś zastąpić i muffiny też wyjdą






Wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę, oddzielnie wymieszać składniki mokre: owoce, jajko i olej. Składniki mokre dodać do suchych, dobrze wymieszać. Papilotki napełniać do 2/3 wysokości, piec w 180 C do suchego patyczka.

Koszt: zależy głównie od użytych owoców, ok. 8-15 zł; otrzymałam 16 muffinów.













4 komentarze:

  1. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdzie można dostać mus owocowy ?
    http://perfektbin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam, miałam zawekowany jeszcze z lata. Wystarczy jakiekolwiek owoce udusić w niewielkiej ilosci wody i zmiksować.

      Usuń
  3. bez obaw można dodać mleko sojowe zamiast jajek :-) ja tak robię i zawsze wychodzą. w zasadzie, nigdy nawet nie robiłam muffinów na jajkach. także bez obaw możesz jako z przepisu usunąć :-)
    a przepis ciekawy :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...