czwartek, 8 listopada 2012

Zupa kalafiorowa

Często gotuję na obiad albo na kolację zupy, szczególnie o tej porze roku. Czasem z konkretnego przepisu i specjalnie robię zakupy, jednak na ogół wrzucam do garnka po prostu to co mam w lodówce.
 
 
Składniki:
  • 700 ml bulionu warzywnego*
  • 2 średnie marchewki (300 g)
  • 2 duże ziemniaki (300 g)
  • 1/2 kalafiora (450g)
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, koperek (najlepiej świeży)
 
*bulion warzywny gotuję na włoszczyźnie, cebuli i przyprawach: lubczyk, ziele angielskie, lisć laurowy (czasem i innych dodatkach) i zamrażam jeśli nie wykorzystuję od razu
 
 
 
 
Pokrojone warzywa gotujemy w bulionie do miękkości. Część zupy odlewamy i miksujemy, dolewamy z powrotem. Nie zabielam zup i nie dodaję mąki, jesli chcę je zagęścić robię to w ten sposób. Doprawiamy do smaku.
 
Koszt: ok. 5-5,50 zł
 
Z podanych proporcji otrzymałam 2-3 porcje.

1 komentarz:

  1. Ale smakowita propozycja :) Przypomniałaś mi o jednej z moich ulubionych zup. Do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...