Tahini, czyli pasta z sezamu, która wchodzi w skład hummusu, sprawdza się też w innych potrawach i wypiekach.
Składniki:
- 100 g sezamu (10 czubatych łyżek)
- 3-4 łyżki oleju sezamowego
Sezam podprażyć na suchej patelni, aż zacznie
intensywnie pachnieć. Należy uważać żeby go nie przypalić, wtedy tahini będzie miało gorzki smak. Pamiętajmy że po
zdjęciu patelni z ognia jej ciepło nadal działa, dlatego najlepiej sezam od
razu przesypać do miski. Po ostudzeniu zmiksować z olejem sezamowym na gładką
pastę, robiąc w razie potrzeby przerwę, żeby blender się nie przegrzał.
Koszt: ok.3-4 zł, jest to cena porównywalna z niektórymi sklepowymi pastami (choć rozrzut cenowy jest tu spory).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz