Bardzo lubię te ciastka owsiane, a każdy kto ich spróbował prosi albo o przepis, albo żebym zrobiła jeszcze raz :). Są szybkie i proste w wykonaniu, i smakują każdemu, nawet jeśli ma założenie "zdrowe = niedobre".
Składniki (ok. 18 naprawdę dużych ciastek):
- 90 g płatków owsianych
- 120 g mąki razowej
- 50 g otrębów pszennych
- 200 ml mleka (roślinnego) - można zastąpić sokiem lub nawet wodą
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie dowolne słodzidło, np. 1-2 łyżki syropu z agawy
- dodatki - w sumie o objętości ok. 300 ml; tym razem: 50 g pestek słonecznika, 50 g pestek dyni, 50 g suszonych daktyli, wiórki kokosowe (których wagi nie zapisałam :])
Daktyle pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać wszystkie składniki i uformować w rękach okrągłe ciastka. Jeśli masa się za bardzo klei, moczę ręce w zimnej wodzie. Czasami, w wersji bardziej ekspresowej wykładam ciasto łyżką bezpośrednio na blachę. Płatki i pestki warto wcześniej uprażyć na suchej patelni. Ciastka piec w 160-175 C przez ok. 15 minut.
Podane w przepisie dodatki są tylko przykładowe, właściwie za każdym razem robię te ciastka w trochę inny sposób, z tego co akurat mam w domu. Dodawałam do nich m.in.: sezam, mak, migdały, jagody goji, orzechy laskowe, orzechy włoskie i inne orzechy, rodzynki, żurawinę, suszone śliwki i inne suszone owoce. Mleko zastępuję czasem sokiem owocowym, myślę że w ostateczności nada się i woda. To, czy ciastka dosładzam zależy od użytych dodatków - dla mnie były tu wystarczające suszone daktyle.
Koszt również zależy głównie od dodatków, w tym przypadku ok. 9 zł
Bardzo fajne te ciasteczka, muszę je wypróbować. Myślisz, że mogę zastąpić mąkę razową, zwykłą pszenną? Bo chwilowo nie mam innej.
OdpowiedzUsuńJeśli masz otręby, to w takim wypadku dałabym ich ze dwa razy więcej niż jest w przepisie, a białej mąki z dwa razy mniej.
Usuńbardzo apetycznie wygladaja:)
OdpowiedzUsuńRewelacja, sama ciągle kombinuję wersjami zdrowych ciastków :) ale tą jako gotowca- zapisuję :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, wypróbuję na pewno, bardzo lubię takie właśnie wersje ciasteczek ;)
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas, możemy obserwować ;)
Zawsze zbieram przepisy na jakieś fajne przekąski do chrupania :) Ten też będę musiał koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis!! Od dawna szukałam jak zrobić ciasteczka owsiane bez jajek. Naprawdę dziękuję!! :)
OdpowiedzUsuńDziś spontanicznie, kompulsywnie wręcz upiekłam :D Dodałam 2 łyżki cukru, płynu było trochę za dużo i musiałam dorzucić więcej otrębów. I piekłam dłużej, ok. 25 minut (ale też ulepiłam olbrzymy, 15 sztuk raptem). Tak czy siak ciastka są pyszne i już myślę o modyfikacjach - np. dodatek kawy zbożowej, karobu albo masło orzechowe zamiast oleju. Mniam! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka robię teraz drugi raz (własnie sie pieką). Za pierwszym razem zrobiłam je chyba za grube - piekłam je prawie godzinę. Jakiej grubości powinny być?
OdpowiedzUsuńNa pewno dużo zależy od piekarnika, w każdym czas będzie trochę inny. Ciastka mogą wydawać się jeszcze nie upieczone bo ciepłe są miękkie, a twardnieją jak ostygną, ja patrzę na ogół na ich spód czy jest brązowy i da się je w całości wyjąć. Jeśli chodzi o grubość to robię jak mi akurat wyjdzie :)
UsuńCzy mogę zastąpić mąkę razowa, mąką gryczaną??
OdpowiedzUsuń