Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej razowej (ok. 130 g)
- 500-600 ml przegotowanej, letniej wody
- 1 duży ząbek czosnku polskiego
- 3 małe listki laurowe
- 3 ziarna pieprzu czarnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kawałek skórki chleba upieczonego na zakwasie
Mąkę zalać wodą, dodać przyprawy, pokrojony ząbek czosnku i skórkę chleba, dobrze wymieszać. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Zakwas trzeba codziennie mieszać. Mój zakwas trzeciego dnia zaczął nabierać charakterystycznego zapachu, jutro lub pojutrze będzie z niego żurek :).
Koszt: ok. 80 gr.
o, z racji tego, że moje kuchenne zdolności kuleją to będę tu często zaglądać ;)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie:
http://fitholik.blogspot.com/ :)
Pyszny zakwas na żurek :) Dzięki za wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!
OdpowiedzUsuńŻurek na domowym zakwasie to najpyszniejszy żurek na świecie! Bez porównania z tymi sklepowymi, chemicznymi wymysłami. Moja babcia się ciągle nimi bulwersuje ;). Że taki żurek z torebki to nie żurek. To właśnie ona zaszczepiła we mnie pasję do gotowania, zdrowego i naturalnego. Czekam na kolejne przepisy :).
OdpowiedzUsuń