środa, 21 listopada 2012

Zupa pieczarkowa

Składniki:
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula (100 g)
  • 300 g pieczarek
  • 1 średnia marchewka (150 g)
  • 2 ziemniaki (200g)
  • kilka różyczek brokuła
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, natka pietruszki
 
 
 
 
 
Na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać oczyszczone i niezbyt drobno pokrojone pieczarki. Dusić razem aż pieczarki puszczą wodę, zalać bulionem, dodać pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotować do miękkości, na sam koniec dodać różyczki brokuła. Część zupy odlać, zmiksować, i wlać z powrotem do reszty zupy. Doprawić do smaku.
 
Koszt: 5-6zł
 
Z podanych składników otrzymałam 3 porcje zupy

3 komentarze:

  1. Cześć :) Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog.

    Wszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/nominacja-do-akcji-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatyczna pieczarkowa: pieczarki z górką posiekanej cebuli wrzucamy na rozgrzaną, SUCHĄ patelnię i dusimy aż puszczą sok.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...