Składniki:
- 1 cebula
- 1/2 papryki
- ok.150-200 g okary
- 1 puszka pomidorów
- ok. 80 g koncentratu pomidorowego (akurat mi został)
- niecała puszka kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 200 g czerwonej fasoli ugotowanej (ew. z puszki)
- 1-2 papryczki chili
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano
Posiekaną cebulę i drobno pokrojoną paprykę podsmażać chwilę razem na niewielkiej ilości oleju. Dodać okarę, pomidory i koncentrat, gotować aż sos się zredukuje. Dorzucić kukurydzę, groszek, fasolę, i posiekaną papryczkę chili. Pod koniec gotowania dodać zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku.
Koszt: poniżej 10 zł
Chili przygotowane z tych proporcji, podawane z ryżem (50 g) starczy na 4 porcje (koszt jednej porcji: ok. 3 zł).
uwielbiam chilli con carne:)takie jednogarnkowe dania są szybsze i bardzo efektowne;)
OdpowiedzUsuńPróbowałam już kilku przepisów z okarą i żadne mi nie smakowało :/ a nie lubię wyrzucać jedzenia. Może następnym razem spróbuje tego ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJa już trzeci razgotujętodanie jest rewelacyjne :) mimo, że dwa razy przypalilam warzywa :D
Usuńmmm pychotka! dodałam jeszcze papryke i pomidory!
OdpowiedzUsuńgałązke rozmarynu i cząber!
NIEBO!!!! :]
Super, bardzo się cieszę :)!!! Cząber zawsze spoko ;)! Rozmaryn jest jedną z przypraw do których jakoś nie mogę się przekonać, ale coraz bardziej poszerzam swoje smaki, więc to pewnie kwestia czasu :)
OdpowiedzUsuńWszystko ok ale te puszki..........Ja staram się nie używać nic puszkowanego, nadmiernie przetworzonego szczególnie fabrycznie. Przeciery robię z pomidorów, koncentrat w sumie jest zbyteczny więc przepis dla mnie niestety nie do wykonania no chyba że użyję mrożonek ale one też mają w sobie masę chemii /te ze sklepu oczywiście/ więc musiałabym zmodyfikować przepis na swój użytek.
OdpowiedzUsuń