czwartek, 12 września 2013

Ratatouille

Trochę zmieniony przepis z "Kuchni Śródziemnomorskiej" Anne White (seria "Z kuchennej półeczki").


Składniki:

  • 1/2 dużego bakłażana (300 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie (600-700 g)
  • 800 g świeżych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
  • tymianek sól, pieprz
Bakłażana pokroić w kostkę, posolić i zostawić na 30 minut na sicie, po czym opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w pióra i smażyć na średnim ogniu, z dodatkiem cukru. Kiedy zmięknie, dodać do niej posiekany czosnek, a po paru minutach bakłażana, pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone w kostkę pomidory (które wcześniej warto obrać). Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu dopóki większość wody nie odparuje. 

Koszt (4 porcje): ok. 8zł

2 komentarze:

  1. Pomidory, bakłażan i cukinia to jedna z moich ulubionych papek. Choć zwykle przyprawiam to na ostro.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...