Długo nie mogłam się przekonać do chłodników, ale w taką pogodę, jaka była dziś, jest świetnym rozwiązaniem na obiad.
Składniki:
- 4 pomidory (650 g)
- 1 obrany ogórek (230 g)
- 1 czerwona papryka (300 g)
- 1 średni ząbek czosnku
- zielona część jednej cebuli dymki
- 1 łyżka oliwy
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, chili
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, wszystkie warzywa pokroić, umieścić w blenderze i zmiksować. Doprawić do smaku, dobrze schłodzić. Najlepiej podawać z grzankami, opcjonalnie można posypać zieleniną.
Koszt (3 porcje): ok. 6-7 zł
pierwszy raz jadłam gaspacho w hiszpanii i bardzo mi smakowało - było przecudownie doprawione mimo że to była mała knajpka :) Może spróbuję osiągnąć taki efekt w domku
OdpowiedzUsuńja niestety nie mam takiego porównania :)
Usuń