Strony

niedziela, 14 października 2012

Mus z dyni

Sezon dyniowy trwa, więc aktualnie króluje ona w mojej kuchni. Jest świetna do deserów i do dań wytrawnych. Mus jest bazą wielu przepisów i w tej postaci możemy ją zachować na dłużej.


Wersja pierwsza: pieczenie

Po umyciu i oczyszczeniu, kroimy dynię na kilkucentymetrowe kawałki. Pieczemy w ok. 180 C przez 40-60 minut, w trakcie można obrócić kawałki na drugą stronę. Po przestudzeniu obieramy ze skórki i miksujemy.

Wersja druga: gotowanie

Dynię myjemy, oczyszczamy i obieramy. Kroimy w małe kawałki i gotujemy w garnku z minimalną ilością wody. Kiedy zmięknie blendujemy i gotujemy jeszcze chwilę w celu odparowania wody.

Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut.

Rada: nie wyrzucajmy pestek z dyni, warto je zachować i wysuszyć.

Z 1,2 kg dyni (przed oczyszczeniem) otrzymałam niecałe 500 ml musu.

Koszt: ok.2,50 zł

Przepis dodaję do akcji "Domowy wyrób"

Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. Ciasta z takim musem nabierają smaczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w zeszlym roku i wszystko musialm wyrzucic .Niewiem co źle poszło.................

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale czemu, co było nie tak, że trzeba było wyrzucić?

      Usuń