Baaaaardzo zaległy wpis.
Jest to mój drugi przepis na majonez, zdecydowanie bardziej "majonezowy" od wersji ze słonecznikiem. Składniki są wypadkową kilku przepisów widzianych kiedyś w necie, proporcje dobrałam do smaku.
Składniki:
- 130 g tofu
- 3 łyżki oleju
- 3-4 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki łagodnej musztardy
- sól
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Majonez wyszedł dość kwaśny - mi to pasowało, i dzięki temu posmak tofu był też mniej wyraźny. Jak zawsze, najlepiej składniki dodawać stopniowo i dobrać proporcje do siebie, aż uzyskamy pożądany smak i konsystencję.
Koszt: 4-5 zł (drożej niż kupny tradycyjny majonez)
Robię podobny, pycha! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić wegański majonez! Przepis na pewno się przyda
OdpowiedzUsuńhmm jakby dodać tutaj jeszcze sól kala namak to już w ogóle super by był :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentuj :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu na majonez, ten na pewno wypróbuję i dam znać jak mi poszło;) Ciekawe artykuły swoją drogą, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę wegański majonez! Genialne! Dzięki za ten wpis, przyda mi się z pewnością :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDobry i tani przepis! :)
OdpowiedzUsuńTak, fajnie, że tani, bo szczerze mówiąc połączenie wegańskiej diety ze studencką kieszenią nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. ;>
Usuń